ناراحتی در چشم مردم افغانستان موج میزند. بسیاری از آنها با ناامیدی و تنها با در دست داشتن یک چمدان از کشورشان رفتند. چندی پیش گروه طالبان با ورود به شهرهای افغانستان و در دست گرفتن حکومت و انجام اعمالی مانند سلب حقوق اولیه زنان و دختران از جمله تحصیل سبب فرار بسیاری از مردم این کشور به دیگر کشورها شدند.
به گزارش رمز فردا و به نقل از نیویورک تایمز، سیدالله کریمی(Saidullah Karimi) تکنسین ارتوپدی افغان است که با استفاده از ضایعات موفق به توسعه ربات”آتنا”(Athena) شده است.
وقتی سیدالله کریمی وارد اتاق میشود، چشمهای آبی آتنا روشن میشود. وقتی آقای کریمی بازوی خود را صاف میکند، آتنا نیز همان کار را انجام میدهد. وقتی وی دستان خود را مشت کرده و سپس انگشتانش را باز میکند، آتنا نیز هم همان کار را میکند. آتنا یک کودک یا حیوان خانگی نیست، او یک ربات است.
آقای کریمی یک پناهجوی افغان است که در شهر آتن یونان زندگی میکند و این ربات را کاملا از زباله یا به گفته خودش از اشیا بازیافتی که در خیابان پیدا کرده، ساخته است. سیدالله کریمی میگوید این ربات را از اشیایی مانند لولههای لوله کشی دور ریخته شده، قطعات یک چاپگر قدیمی، موتورهای کوچک و فرستندههایی که وی از اسباب بازیهای قابل کنترل از راه دور شکسته پیدا کرده، ساخته است.
آقای کریمی که تکنسین ارتوپدی است این ربات را با هدف آنکه نشان دهد اگر به پناهجویان فرصت داده شود آنها نیز در جوامع مختلف میتوانند مفید واقع شده و کمک کنند، ساخته است. در این زمان که هزاران افغان کشور خود را ترک میکنند، به شرح داستان زندگی آقای کریمی که از جهاتی همانند آنها بوده، پرداختهایم.
سیدالله کریمی ۵۲ ساله ساخت ربات خود را در بهاری که گذشت به پایان رساند اما تاکنون از آن رونمایی نکرده بود. نام آتنا که او بر روی این ربات گذاشته است برگرفته از “آتنا” الهه خرد و نگهبان شهر آتن است. این الهه اکنون از کارگاه او که یک اتاق کوچک بدون پنجره در آپارتمانش در نزدیکی پلاتیا ویکتوریا است، محافظت میکند.
آقای کریمی درباره توسعه این ربات گفت: من میخواستم با توسعه آن استعداد خود و دیگر پناهندگان را نشان دهم.
آتنا نشان دهنده هنر و مهارت این پناهجوی افغان است. انگشتان این ربات از دستههای آبی خودتراش شرکت ژیلت، طراحی شده است. او گفت: من برای طراحی این بخش، مسواک را نیز امتحان کردم اما دستههای خودتراش بهترین وسیله بود.
او پاها و اندام حرکتی این ربات را از بطریهای پلاستیکی ساخته است. از چرخهای چمدان نیز برای ساخت مفاصل مچ پا آتنا استفاده کرده و برای زانوهای آتنا نیز از قطعات فلزی یک سی دی پلیر استفاده کرده است.
آقای کریمی گفت: من همچنین برای ساخت آن چند دستگاه بیسیم و چند قطعه میکروالکترونیک کوچک از بازار و فروشگاههای محصولات رباتیک خریدهام.
استعدادهای خارق العاده آقای کریمی در حوزه مهندسی بینظیر است و این استعدادها حاصل دو دهه تلاش او در طراحی، ساخت و نصب اندامهای مصنوعی و تکیهگاههای ارتوپدی مانند براکت و آتل است.
او در سال ۲۰۱۷ پس از آنکه به همراه خانوادهاش به سه کشور رفته بودند و از گذرگاه برفی کوهستانی و دریای اژه گذر کرده بودند، وارد آتن شدند. پس از ورود به آنجا نیز وی برای پیدا کردن کار با موانع بسیاری مواجه شد.
او میگوید: من برای کار به سه کارگاه ارتوپدی مراجعه کردم. اما آنها به من گفتند تو از افغانستان آمدی و اینجا اروپا است. در آن لحظه احساس کردم که مردان آن کارگاه به من میخندند.
او با داشتن رزومه کاری و چند گواهینامه آموزشی و حرفهای که در افغانستان و پاکستان کسب کرده بود، نمیتوانست در آنجا کار پیدا کند و مدیران کارگاهها تمایلی به همکاری با وی نداشتند چرا که معتقد بودند فناوری ابزارهای اروپایی بسیار متفاوت است و کریمی با نحوه کار این ماشین آلات آشنا نیست اما در واقع دستگاههایی که آقای کریمی در افغانستان از آنها استفاده کرده بود همگی آلمانی بودند و علاوه بر آن به دلیل جنگ طولانی مدت افغانستان، آقای کریمی تجربه زیادی در زمینه آسیبهای پیچیده ارتوپدی داشت. وی گفت: به دلیل زخمی شدن افراد به دلیل ضرب گلوله، مین و بمب و بسیاری از موارد پیچیده مانند فلج اطفال که در یونان یافت نمیشود در کشور من تقاضای زیادی برای پروتز وجود دارد.
آقای کریمی که دیگر از پیدا کردن کار ناامید شده بود اوقات خود را در خانه سپری میکرد و گاهی نیز وقتش را به پیاده روی در خیابانها و نشستن در پارکها میگذارند.
او در این باره گفت: دوران سختی را سپری کردم. تصور کنید من ۲۱ سال در کشورم کار کردم اما پس از مهاجرت کار و خانهام را از دست دادم. من بدون داشتن کار و آشنایی به زبان به یونان آمدم. اما من برای نشان دادن استعدادم به آنها به ساخت چیزی روی آوردم.
یک روز که در حال نوشیدن یک بطری دو لیتری کوکاکولا بودم به این فکر افتادم که میتوانم از این بطری برای ساخت عضله ران ربات استفاده کنم و میتوانم از یک بطری یک لیتری دیگر نیز برای ساخت ساق پا استفاده کنم. فهیمیدم میتوانم با استفاده از اشیا بازیافتی یک ربات بسازم چون آنها بسیار ارزان و مناسب هستند.
آقای کریمی در نظر داشت رباتی بسازد که بتواند از او برای کمک به کودکان معلول و سازگار کردن آنها به استفاده از “اُرتز” و انجام تمرینات استفاده کند. اَرتاسازه یا اُرتِز به وسیلهای گفته میشود که به عملکرد اندام یا عضو کمک میکند.
او افزود: من میخواستم یک ربات بسازم و در فکر این بودم که چند حسگر را در ارتزها تعبیه کنم تا وقتی کودک زانوی خود را حرکت میدهد، زانوی ربات نیز حرکت کند. من میخواستم ربات راه رفتن، حرکت دست و همه حرکات را تقلید کند. جدا از این موارد حضور یک ربات میتواند یک کودک مجروح را خوشحال کند.
آقای کریمی که هفتمین فرزند از هشت فرزند یک خانواده افغان است، در سال ۱۹۷۰ متولد شد و در شهرهای مزارشریف و کابل افغانستان بزرگ شد. پدرش یکی از مدیران اداره گمرک بود.
وی میگوید: من همیشه قصد داشتم مهندس برق شوم چون من عاشق کار الکتریکی هستم.
اما در اواسط دهه ۱۹۸۰ خواهر بزرگتر سیدالله که یک پزشک است او را متقاعد کرد تا برای نرفتن به خط مقدم در رشته پرستاری تحصیل کند. در آن زمان افغانستان شاهد مقاومت مجاهدین در برابر اشغال روسیه بود. در ۱۸ سالگی آقای کریمی توسط دولت فراخوانده شد و به کار در بیمارستان مشغول شد. روسها در سال ۱۹۸۹ از کشور رفتند و گروه مجاهدین مورد حمایت آمریکا در سال ۱۹۹۲ این دولت دست نشانده کمونیست را سرنگون کردند. آقای کریمی ماهها مخفی شد. او گفت: من به عنوان یک سرباز دولتی حتما کشته میشدم.
منبع : ایسنا