با رونمایی از درگاه خدمات دادهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، خدمات این درگاه به صورت آنلاین در اختیار کسب و کارهای دانش بنیان فعال در حوزه کتابداری و مستندسازی قرار خواهد گرفت تا با ایجاد ارزش افزوده، سرویسهای متنوعی به محققان و متقاضیان خود ارائه دهند، علاوه بر آنکه امکان دسترسی محققان به این سرویس نیز فراهم شده است.
به گزارش رمز فردا دکتر مظفر پاسدار، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران عنوان کرد ، در این باره گفت: در سالیان قبل مجموعه کارشناسان و متخصصان حوزه مستندسازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی حاصل دسترنج ۲۰ ساله خود را در قالب بانک بزرگ و ذی قیمتی از مستندات و کتابها تهیه کرده بودند که مستندات این بانک شامل انواع مختلف اسناد حوزه جغرافیا، نامها و موضوعات مختلف است که گرد آورده شده بود.
وی با تاکید بر اینکه تاکنون این اطلاعات ذی قیمت و دسته بندی شده بیشتر از سوی کتابخانه ملی مورد استفاده قرار میگرفته است، اظهار کرد: این اطلاعات به عنوان بانک پشتیبان در دیتا بیس این سازمان بوده و سایر کتابخانههای بزرگ به صورت آفلاین با گرفتن خروجی ایزو و بارگذاری در سامانه خودشان، استفاده میکردند.
پاسدار خاطر نشان کرد: بر این اساس تلاش کردیم بانک اطلاعاتی در قالب یک وب سرویس در اختیار مخاطبان قرار دهیم و سرویسهایی را که پیشتر کتابخانههای بزرگ به صورت آفلاین بهره میبردند، به صورت سیستمی و آنلاین برای مخاطبان این حوزه تامین کنیم.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: ارائه این خدمات خبر خوشی هم برای کتابخانهها و هم برای کسب و کارهای داده محور فعال در حوزههای آموزش، کتابداری و کتابخوانی است؛ چرا که این دادهها تا به امروز بیشتر از سوی جامعه کتابداری و مسؤولان حوزه کتابخوانی شناخته شده بود و با ارائه خدمات آنلاین، دادههای این درگاه به ویژه در اختیار کسب و کارهای حوزه کتاب و کتابخوانی قرار خواهد گرفت و ارائه خدمات از طریق این وب سرویس به آنها کمک شایانی خواهد کرد.
پاسدار با بیان اینکه ما در کنار وب سرویس مستندات، وب سرویس اطلاعات کتابشناختی نیز تهیه کردیم که در اختیار مخاطبان قرار میگیرد، ادامه داد: اطلاعات کتابشناختی کتب به صورت وب سرویس و سیستمی در اختیار مخاطبان متقاضی قرار خواهد گرفت.
وی با ابراز امیدواری از اینکه دادههای موجود در درگاه کلانداده این سازمان خدمت جدیدی باشد تا از طریق آن سازمان اسناد و کتابخانه ملی بتواند خدمات متنوعی را به مخاطبان ارائه دهد، افزود: در حال حاضر در این وب سرویس خدماتی، دو درگاه وجود دارد؛ یکی از آنها وب سرویس بانک کتابشناسی و دیگری بانک مستندات ملی است. این دو درگاه، درگاههایی نبودند که در گذشته به صورت مستقیم خدمات به مخاطبان و پژوهشگران ارائه دهند و محققان به آن دسترسی داشته باشند.
به گفته وی با در اختیار قرار دادن دادههای این درگاه به فعالان دانش بنیان این عرصه، کسب و کارها میتوانند با ایجاد ارزش افزوده، خدمات متنوعی را به مخاطبان خود ارائه دهند.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به خدمات ارائه شده در این دو درگاه توضیح داد: ما اطلاعات مربوط در بخش بانک کتابشناسی ملی را در شبکه ملی کتابخانهها و بر روی اوپک سازمان قرار دادیم و متقاضیان خروجی اکسل و ایزو آن را دریافت میکنند. علاوه بر آن بانک مستندات ملی نیز به آدرس https://www.nlai.ir/ بارگذاری شده و دسترسی آنلاین برای پژوهشگران به این مستندات فراهم شده است.
به گفته وی پژوهشگران برای دسترسی به اسناد با وارد کردن کلید واژهها و جستجوی مستندات، به نسخه مد نظر دسترسی پیدا خواهند کرد و امکان دانلود برای آنها در نظر گرفته شده است.
پاسدار خاطر نشان کرد: در حال حاضر محتوای این وب سرویس در حوزه کتاب و مستندات شامل محتوای موجود در کتابخانه ملی است؛ ولی در ادامه مسیر، طرحی را سامان میدهیم که بر اساس آن بخش بانک مستندات ملی مشارکتی با همکاری سایر متخصصان حوزه کتابداری و مستندسازی در سایر کتابخانهها تشکیل شود.
وی با بیان اینکه در این بخش محصول تولیدشده مشترک همه متخصصان کشور در حوزه کتاب و مستندسازی خواهد بود، یادآور شد: این طرح در دست اجرا است تا عملیاتی شود.
پاسدار با بیان اینکه در این درگاه اطلاعات کلیه کتابهایی که با مجوز وزارت ارشاد به چاپ رسیده است، وجود دارد، اظهار کرد: استارتآپها و مجموعهای که نیازمند به دسترسی به اطلاعات این درگاه باشند میتوانند ثبت نام کنند و به اطلاعات این وب سرویسها دسترسی خواهند داشت.
منبع : ایسنا