دستاندرکاران امور پزشکی خراسان شمالی وضعیت استان بهویژه بجنورد را به لحاظ شیوع کرونا آبی اعلام کرده اند که نویدبخش برگزاری شب یلدایی پرشور توسط مردم و بازگشت رونق به بازار است، اما تورم و گرانی آجیل و خشکبار، میوه، گل، غذا و دیگر کالاهای پرتقاضای این شب، سفره یلدایی اقشار کم درآمد و حتی دهک های متوسط را تازده و کوچکتر کرده است و آنان سعی دارند خرید کمتری داشته باشند، اما پس از دو سال سفره یلدای خود را به هر طریق ممکن بچینند.
هیچ یک از اقلام پرتقاضای شب یلدا نسبت به سال گذشته کاهش قیمت نداشته و سرجمع هزینه یک تا دو کیلوگرم آجیل، دو تا سه کیلوگرم میوه، یک کیلو شیرینی و یک پرس غذا برای یک خانواده معمولی به حدود پنج میلیون ریال می رسد که در خوشبینانه ترین حالت برای یک خانواده با درآمد ماهانه حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون ریال زیاد است، اما اغلب صنوف هم بعد از ماه ها کسادی بازار، امیدشان به رونق بازار شب یلدا است و سعی می کنند با سود کمتر، فروش بیشتری داشته باشند.
هرچند طعم تلخ تورم در این شب بهیادماندنی هنوز کامل کام ما را تلخ نکرده اما نمیتوان سختیها و مشقات این شبها را نادیده گرفت.
افزایش ۵۰ درصدی قیمت میوه از یلدای گذشته تا شب چله امسال
امید فیروزه رئیس اتحادیه میوه و تره بار خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: قیمت میوه در این استان از یلدای گذشته تاکنون ۵۰ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: اما قیمت میوه هم اکنون در مقایسه با یک هفته گذشته تغییری نکرده و تصور بر این است برای شب یلدا تغییر چندانی نداشته باشد.
فیروزه ادامه داد: در حال حاضر قیمت انار در بازار از ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان، قیمت پرتقال از هفت تا ۱۰ هزار تومان و سیب هشت تا ۱۶ هزار تومان است.
وی با اشاره به اینکه هیچ گونه کمبود میوه ای در بازار وجود نخواهد داشت، تصریح کرد: هم اکنون کدو با چهار تا ۶ هزار تومان به فروش می رسد.
فیروزه به ورود هندوانه به بازار استان نیز اشاره کرد و گفت: هندوانه از چند روز گذشته از استان های جنوبی وارد بازار استان شده و پیش بینی می شود حدود ۵۰ تن هندوانه تا شب یلدا وارد استان شود.
افزایش بی نهایت قیمت آجیل در بازار
قاتقچی رئیس اتحادیه آجیل فروشان خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، گفت: قیمت آجیل از یلدای گذشته تا یلدای امسال، بی نهایت افزایش یافته است.
وی اظهارکرد: قیمت آجیل طی این یک سال آنقدر افزایش یافته که کسی توان خرید آن را ندارد.
وی افزود: در حال حاضر مشتری های ثابت آجیل فروشی ها افرادی هستند که دستشان به جیبشان می رسد.
قاتقچی ادامه داد: در گذشته یک آجیل فروشی یک کیسه ۶۰ کیلوگرمی پسته برای فروش خریداری می کرد با قیمت ۶۰ هزار تومان اما هم اکنون ۱۰ کیلوگرم پسته را با قیمت سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باید خریداری کند که آن نیز با سختی به فروش می رسد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر قیمت یک کیلوگرم تخمه کدو به ۱۷۲، تخمه ژاپنی به ۱۶۰، بادام ایرانی به ۴۰۰ و بادام هندی به ۲۷۰ هزار تومان رسیده است.
رئیس اتحادیه آجیل فروشان خراسان شمالی تصریح کرد: قیمت آجیل خیلی بالا است و هیمن امر سبب شده تا آجیل فروشی ها مشتری نداشته باشند و مغازه های آن ها خالی از مشتری باشد.
اجرای طرح تشدید نظارت و بازرسی از بازار شب یلدا در خراسان شمالی
علی وفاه خواه معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان سازمان صمت خراسان شمالی نیز، از اجرای طرح تشدید نظارت و بازرسی از بازار شب یلدا در این استان از چند روز گذشته خبر داد.
وی گفت: برای اجرای طرح تشدید نظارت و بازرسی از بازار شب یلدا، گشت های مشترک به همراه بهداشت، اتاق اصناف، اتحادیه و تعزیرات حکومتی فعال و نحوه عرضه مایحتاج مردم رصد می شود.
وی اولویت نظارت بر بازار را کالاهایی همچون میوه و تره بار، شیرینی، شکلات، آجیل و خشکبار ذکر کرد و افزود: این طرح تا پایان آذر ماه ادامه دارد.
وفاه خواه با بیان اینکه بازرسان در دو نوبت صبح و عصر در بازار حضور دارند، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تقاضا برای خرید میوه، آجیل، خشکبار، طلا و بدلیجات در آستانه شب یلدا، افزایش می یابد، طرح تشدید نظارت بر بازار در این بخش ها به مرحله اجرا درآمده است.
این مقام مسئول اضافه کرد: به منظور تسریع در رسیدگی به تخلفات اقتصادی، مردم می توانند در صورت مشاهده هر گونه تخلف از جمله گران فروشی، عدم درج قیمت و عدم صدور فاکتور را از طریق سامانه ۱۲۴ گزارش کنند تا این گونه موارد با اولویت رسیدگی شود.