به گزارش رمز فردا /خراسان رضوی معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی گفت: خوشبختانه با انجام مراقبتها و اجرای برنامههای پیشگیرانه، مورد مشکوکی از ابتلا به تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو در استان مشاهده نشده است.
محمد رشتیباف ، در رابطه با شروع فصل گرما و خطر بروز تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو در خراسان رضوی اظهار کرد: تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو یک بیماری ویروسی و نوعی بیماری حاد برای انسان است که ناقل اصلی آن عمدتا کنهها به خصوص کنه هیالوما در مناطق خاورمیانه است. این کنه ناقل ویروسی است که میتواند آن را نسل به نسل منتقل کند.
وی افزود: با توجه به شروع فصل گرما و در نتیجه افزایش فعالیت کنهها در فصل گرما، انتقال کریمه کنگو از دام به انسان تشدید میشود که بی توجه بودن دامداران نسبت به این موضوع و عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی و قرنطینهای دامپزشکی از جمله سم پاشی دام و اماکن دامی، به شیوع این بیماری در مناطق مختلف دامن میزند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان با بیان اینکه این ویروس در حیوانات علائم حاد و علائم بالینی واضحی ندارد، تصریح کرد: اگر در دورهای که این ویروس در خون دام وجود دارد انسان در معرض تماس با ترشح خونی و بافتی دام قرار بگیرد، این بیماری به انسان منتقل میشود. باید توجه داشت که این بیماری هنگام کشتار دام و در صورت تماس انسان به مخاط دام به انسان منتقل خواهد شد.
رشتیباف هشدار داد: این ویروس تهدیدی برای انسان بوده و بعد از انتقال این ویروس علائم آن به شدت بروز میکند درنتیجه اگر مراقبتهای لازم صورت نگیرد ممکن است منجر به مرگ انسان شود.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه با انجام مراقبتها و اجرای برنامههای پیشگیرانه، مورد مشکوکی از ابتلا به تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو در استان مشاهده نشده است. با فرارسیدن فصل گرما، شهروندان و دامداران باید به نکات بهداشتی بیشتر توجه کنند. همچنین تلاشهایی در خصوص جلوگیری از این بیماری در استان انجام شده که نظارت بر کشتارگاهها، سم پاشی دامها و اماکن نگهداری دامها علیه کنههای دامی، مبارزه و برخورد با کشتار قاچاق و غیرمجاز و نگهداری لاشهها در پیش سرد از جمله این اقدامات است. توصیه اکید میشود، دام ها قبل از جابجایی، سمپاشی شده و برای حمل و نقل آنها گواهی بهداشتی دامپزشکی اخذ و نیز بازرسی قبل و بعد از کشتار دامها در کشتارگاه ها انجام شود.
معاون سلامت اداره دامپزشکی استان عنوان کرد: در صورتی که کشتار دام خارج از کشتارگاه مثلا در روستا انجام شود باید گوشت و آلایش را به مدت ۲۴ ساعت در شرایط سرد نگهداری کرد تا اگر بیماری وجود دارد ویروس احتمالی تحت تاثیر کاهش پیاچ گوشت از بین برود. در سال گذشته مواردی از رخداد بیماری در انسان توسط مراکز بهداشت گزارش شده که موارد لازم در این زمینه انجام گرفت.
رشتی باف در خصوص کشتارهای غیرمجاز دام در استان تصریح کرد: در مواردی که کشتار دام غیر مجاز در استان وجود داشته برخورد قانونی با آن صورت گرفته است. هر گونه کشتار دام خارج از کشتارگاه تهدید علیه بهداشت عمومی است و برخورد لازم انجام میشود. پروندههای زیادی در این رابطه ایجاد شده و جریمههای سنگینی از سمت دادگاه در این موارد صادر شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه تب کنگو در دام هیچ گونه علامتی ندارد و از روی ظاهر یا حتی معاینه بالینی نمیتوان تشخیص داد که دام به این بیماری مبتلا است، دامداران و شهروندان در صورت مشاهده کنه ناقل ویروس بر روی بدن احشام از دست زدن به آن و یا کشتن کنه با دست خودداری کنند؛ چراکه ویروس از این طریق نیز به بدن انسان انتقال مییابد. همچنین شهروندان گوشت را از قصابیهای مورد اعتماد و مجاز که دارای گوشت دارای مهر از کشتارگاه است خریداری کنند.
منبع : ایسنا