بر اساس قانون مدنی، هر یک از طرفین میتوانند شروط خود را در عقد ذکر کرده و بر سر آن توافق کنند. به موجب ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی هر یک از زن و مرد میتوانند شروطی که خلاف مقتضای ذات عقد نباشد را در سند ازدواج خود ذکر کنند.
سندهای ازدواج فعلی دارای صفحات متعددی است که جهت رسمیت پیدا کردن باید دارای چندین امضا از سوی زوجین باشد اما با تأثیرات قوانین مرتبط با برنامه ششم توسعه، قرار است سند ازدواج تغییر اساسی به خود ببیند و به صورت الکترونیکی صادر شود و بر اساس این روش اطلاعات زائد در سند الکترونیکی حذف میشود.
تا پیش از این صحبت بر سر پاسپورتی شدن سند ازدواج بود که این موضوع ملغی شده و قرار است سند ازدواج تک برگی جای دفترچههای چندین صفحهای فعلی را بگیرد.
چاپ دفترچه ازدواج چقدر آب میخورد
یکی از دلایلی که قرار است دفترچههای ازدواج تغییر کند، هزینه چاپ آن است. مهدی اقبال معاون سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این خصوص گفت: بر اساس نظام نامه دفاتر ازدواج که اردیبهشت ماه امسال ابلاغ شد نظامنامه ای برای دفاتر ازدواج نوشته شد و سند ازدواج الکترونیک در دستور کار است.
وی افزود: سند تک برگ ازدواج از اوراق بهادار خارج میشود اما کاغذ همانجا چاپ و به صورت یک برگی شروط ضمن عقد را در بر دارد اما دیگر به صورت دفترچهای و امضای چندین نفر نیست و امضا به صورت توکن و امضای الکترونیک است.
اقبال ادامه داد: در حال تأمین زیرساختهای آن هستیم و سعی ما بر این است که هفته قوه قضائیه چند سند از جمله سند تک برگ الکترونیک رونمایی شود.
وی با بیان اینکه دفاتر اسناد رسمی ما دیگر سنتی نیست گفت: دفاتر اسناد رسمی و دفاتر ازدواج و طلاق ما همگی به صورت تمام الکترونیک است و به سبک قدیم دیگر فعالیت ندارند و به صورت سامانهای و الکترونیکی آن هم با اثر انگشت الکترونیکی کار میکنند.
معاون سازمان ثبت اسناد از کاهش هزینهها با تک برگی شدن سند ازدواج خبر داد و گفت: هزینهها کاهش مییابد در حال حاضر هزینه ۲۰۰ الی ۳۰۰ هزار تومانی برای دفترچهها داشتیم که این موارد کاهش مییابد، البته متأسفانه بحث جعل اسناد ازدواج هم داشتیم که با الکترونیکی شدن، جلوی این تخلفات هم گرفته میشود.
اقبال ادامه داد: در حال حاضر هزینه زیادی برای تولید اسناد فعلی ازدواج صرف میشود که الکترونیکی شدن صرفه جویی گستردهای انجام میشود.
منبع : مهر