نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان ابراز کرد: جمهوری اسلامی ایران بر پایه نگاه به حمایت از مردم افغانستان سیاست تعاملی با طالبان را دنبال کرد.
به گزارش رمز فردا ، حسن کاظمی قمی در نشستی با موضوع یکسالگی خروج آمریکا از افغانستان اظهار داشت: یک سال از فرار طراحی شده نظامیان آمریکایی از افغانستان و حکمرانی طالبان گذشت، فرار طراحی شده به مفهوم این که آمریکا قطعا شکست خورد اما فرارش پایان کار آمریکا، رفتار و سیاست هایش در افغانستان نیست و در حالت ایستایی سیاستهایش را دنبال می کند، در واقع نظامیان خارج شدند اما سرویس جاسوسی آمریکا حضور دارد.
وی افزود: در این فضا جمهوری اسلامی ایران بر پایه نگاه به حمایت از مردم افغانستان سیاست تعاملی با طالبان را دنبال کرد. اما این تعامل با چند ملاحظه ملی توام شد تا زمانی که دولت فراگیر شکل نگیرد دولتی را به رسمیت نمی شناسد. ما با طالبان تعامل کردیم اما آنها را به رسمیت نشناختیم.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان ادامه داد: موضوع حقآبه، مسئله امنیت مرزها، مسئله مبارزه با مواد مخدر و اینکه در افغانستان حکومت مشارکتی شکل بگیرد، همچنین مقابله با تروریسم و موضوعات مشابه به آن از جمله مواردی است که در مواجهه با موضوع افغانستان مورد توجه قرار دارد و این جزو ملاحظات جمهوری اسلامی ایران بود.
وی افزود: تلقی ما این است با گذشت یک سال آنچه در سیاست جمهوری اسلامی ایران اتخاذ و دنبال شد را توانستیم بر بخش قابل توجهی از آن اهداف فائق آییم. نکته دیگر اینکه باید به آن اشاره کنم این است که ایران در ارتباط با مسئله افغانستان با چند پدیده مواجه است؛ پدیده اول اینکه جریانی در افغانستان حاکم شده که به زعم خودش حکمرانی دارد و دنبال یک حکمرانی کامل است در حالی که جمهوری اسلامی ایران بر یک حکومت مشارکتی تأکید دارد. ایران مصلحت مردم افغانستان، امنیت منطقه و کشورمان را در گرو شکلگیری حکومتی در افغانستان میداند که از همه سلیقهها و قومیتها در آن مشارکت داشته باشند. به رهبران طالبان هم گفتیم این مسئله به معنی مداخله در امور طالبان نیست. اینکه چه نوع حکومتی داشته باشند مسئله داخلی است اما تأکید جمهوری اسلامی ایران بر این است که حکومتی در افغانستان شکل گیرد که از همه اقوام در آن حضور داشته باشند و مطابق خواسته مردم افغانستان باشد.
کاظمی قمی ادامه داد: تأکید ایران بر مشارکت همگان با چند منطق قابل تحلیل است. اینکه تجربه بیش از ۴۲، ۴۳ سال نشان داده هر جریانی که به تنهایی در افغانستان حاکم شد دوام نیاورد. در واقع یک جریان و مجموعه به تنهایی نمیتواند از حجم مشکلات، مسائل مبارزه با تروریسم، اشغالگری و چالشهای فرهنگی و اجتماعی بکاهد. مسئله دیگر در منطق جمهوری اسلامی ایران تأکید بر مشارکت مردمی است که قومیتهای دیگر هم در آن حضور داشته باشند. بحث جمهوری اسلامی ایران مداخلهگری نیست بلکه حمایت از خواسته مردم است. این موضوع گفتمان ما با هیأت حاکمه امروزی افغانستان است.
وی با بیان اینکه یکی از موضوعاتی که امروز جمهوری اسلامی ایران در افغانستان با آن مواجه است سیاست تعامل با رعایت این ملاحظات میباشد، گفت: جمهوری اسلامی ایران در افغانستان پاسداری و تلاش کرد که وارد این میدان نشود که دشمن به ویژه آمریکاییها به دنبال این هستند که ایران را در باتلاق درگیریها درون افغانستان مشغول کنند. باتلاقی که خودشان در آن هستند. لذا سناریوهایی را طراحی کردند اما ایران طی این یک سال توانست از این طرحها عبور کند و ما مسیر همکاری با افغانستان را به پیش ببریم.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان اظهار داشت: موضوع دیگر اتخاذ سیاستهای ایجاد بیثباتی، ناامنی و درگیریهای داخلی افغانستان توسط آمریکا و متحدین آنها است. آمریکاییها در افغانستان شکست خوردند، فرار کردند و اکنون در حالت دورایستایی به دنبال این مسئله هستند که افغانستان به سمت امنیت و ثبات نرود. آمریکاییها ۲۰ سال هزینه کردند. بعید است که کنار بکشند و اجازه دهند چین به عنوان رقیب اصلی آنها شروع به سرمایهگذاری در این کشور بکند. همچنین پدیدههایی مثل داعش و فتنههای قومی و مذهبی که طی یک سال با آنها درگیر بودیم اما ایران خنثی کرد.
نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان در ادامه بیان کرد: با وجود این وضعیت ما به دنبال ایجاد یک همکاری در حوزههای فرهنگی، اقتصادی و تجاری بودیم. در واقع ایران سیاستش براساس تقویت همکاریهای تجاری است. با توجه به شرایطی که در افغانستان وجود دارد ما شاهد سیل مهاجرتهای بیشتر در کشور افغانستان هستیم ضمن اینکه رشد تروریسم هم افزایش پیدا میکند و این همان چیزی است که آمریکاییها دنبال میکنند اما با وجود این چالشها ایران به دنبال این بوده که روابط خود را در چارچوب حمایت از مردم تقویت کند.
کاظمی قمی تصریح کرد: حجم مهاجران به ایران شاید چهار برابر بیشتر از گذشته باشد ضمن اینکه با افزایش تروریسم و وضعیت نابسامان اقتصادی قطعا آمدن سیل مهاجر به سمت ایران بیشتر میشود. ۷۰ درصد درآمد مردمشان کم شده و این مسئله اثر منفی بر جامعه میگذارد اما در این فضا ایران تلاش میکند که روابط خود را ارتقا بخشیده و رشد روابط تجاری بیشتر از همیشه باشد.
وی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخیرا به نقل از وی گفته شده بود که مقاومت افغانستان از افراد آمریکایی هستند، گفت: اسناد و مدارکی را که من چنین جملهای گفتم ارائه کنید. سیاستهای آمریکاییها چند لایه دارد. آنها داعش را به افغانستان آوردند. قوم هزاره جنگ و مخالفتش را در زمانی علیه طالبان شروع کرد. وقتی با بزرگان شیعه سخن گفته میشود که آیا مورد تأیید شما است، میگویم خیر. مشخص نیست چه کسی حمایت میکند. گفتند به شورای علما بگویید مسئله را حل کنند. آنهایی که حمایت میکردند این کار را اشتباه دانستند. در مسئله مقاومت آنچه بنده عرض کردم این بود که آمریکاییها به اسم مقاومت دنبال آشوب هستند. این موضوع چه ارتباطی به مقاومت دارد. تعجب میکنم که حرفم را چنین تفسیر کردهاند.
وی افزود: بعد از اینکه طالبان در حکمرانی قرار گرفت اولین اقدام ایران برای اینکه به سمت حکومت مشارکتی ملی پیش برود این بود که ما با مسئولین مقاومت در تهران جلسه گذاشتیم. مسئولان مقاومت آمدند، از طرفین خواستیم بیایند بنشینند و صحبت کنند. چه کسی گفت مقاومت آمریکایی است؟ آمریکاییها دنبال این هستند که به اسم مقاومت جنگ داخلی به راه بیاندازند. تجربه نشان داده آمریکاییها در طول ۲۰ سال حضورشان در افغانستان جلوی مقاومت را گرفتهاند. امروز هم در لباس و به اسم مقاومت به دنبال جنگ هستند. این مسئله ربطی به جبهه مقاومت در افغانستان ندارد.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان خاطر نشان کرد: در تهران رهبران مقاومت را نشاندیم که به سمت مصالحه بروند و گفتیم که برون رفت بحران از مسیر سیاسی است. آمریکاییها که خود مدعی مبارزه با تروریسم هستند بزرگ فرمانده ما سردار حاج قاسم سلیمانی را که در خط مبارزه بود ترور کرده و به شهادت رساندند بعد میگویند که ضد تروریسم هستند. امروز تعریف مقاومت چیست؟
کاظمی قمی همچنین بیان کرد: در افغانستان تشویق کردیم که رهبران مقاومت و دلسوز افغانستان با طالبان برای حکومت ملی گفتوگو کنند و بتوانند برای تروریسم بجنگند و از سرزمین افغانستان دفاع کنند.
وی با تأکید بر اینکه موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال مقاومت روشن است، گفت: مشوق هستیم که مقاومتیها جمع شوند و با طالبان گفتوگو کنند. تأکید میکنم امروز افغانستان شرایطی دارد و کشوری است که به راحتی نمیتواند مسائلاش را حل کند. تروریسمی که امروز در افغانستان میبینیم در واقع متعلق به این کشور نیست. از جاهای دیگر آمده و امروز افغانستان با بحرانهای بسیاری مواجه است. کشوری که خود منابع غنی داشته و ثروتمند است و امروز مخروبه شده نیازمند کمک جامعه جهانی است. اتفاقات درون این کشور مرهون سیاستهای اشغالگری بوده که بر مردمشان تحمیل شده است.
کاظمی قمی با تأکید بر اینکه امروز احمد مسعود نماینده بخشی از جامعه افغانستان است، گفت: احمد مسعود نماینده بخشی از جامعه افغانستان و واقعیت جامعه افغانستان است و دلش برای این کشور و رشد و سازندگی آن میتپد. احمد مسعود به دنبال این است که از مردمش حمایت کند و اگر بتواند با دولت کابل به تفاهم برسد. حدود نزدیک به ۱۰ ماه پیش در تهران ملاقاتهایی با طالبان داشتند، نشستند و مذاکره کردند. این ابتکار ما بود. اینکه میگویند احمد مسعود آمریکایی است این گونه نیست. آنها میخواهند از این مسئله به نفع خودشان مصادره کنند. تأکید میکنم افغانستان متعلق به همه مردم افغانستان و همه قومیتها است. مردم افغانستان در این سالها با اشغالگری جنگیدهاند. فقط آمریکا نبود ارتش شوروی هم بود. همه قومها در این سالها مبارزه کردند. آنچه ما تأکید میکنیم این است که برای شکلگیری دولت مشارکتی تفاهم شود.
نماینده رئیس جمهور در امور افغانستان در ادامه اظهار کرد: خود آمریکاییها میگویند نزدیک به ۷۰۰۰ نیروی نظامی افغانستان را به آمریکا بردهاند. ببینید برای چه این کار را کردند؟ امروز افغانستان با تهدیدات دیگری مواجه است و جنگ داخلی که دشمن طراحی میکند برای این است که افغانستان را به سمتی ببرد که به ثبات نرسد.
کاظمی قمی خاطر نشان کرد: امروز اهمیت افغانستان برای آمریکاییها کمتر نشده است. باید همه ظرفیتهای ملی را جمع کرده تا بتوانند در برابر تهدیدات بایستند و مقاومت کنند و مسئله امروز سیاستهای آمریکا است.
وی در پاسخ به این سوال که آمریکاییها امروز مجموعههایی را تحت عنوان جبهه مقاومت سازماندهی میکنند، گفت: بنده اگر در مورد مقاومت صحبت کردم به صورت عام گفتم. زیرا درباره سیاستهای بیثباتساز آمریکا سخن میگویم و تمرکزم بر روی سیاستهای آمریکا است. در مسئله مقاومت هم تأکید میکنم حتما حاکمان امروز در کابل از ما خواستند که در تسهیلسازی شرایط کمک کنیم و با آنها گفتوگو کنیم. آنها معتقدند که گروه مقاومت در افغانستان جایگاه مردمی دارند، با آمریکاییها جنگیدهاند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان خاطر نشان کرد: خارج از صفبندیهای داخلی افغانستان شاهد هستیم که در منطقه ما محور مقاومت شکل گرفته، در فلسطین، لبنان، سوریه، یمن، عراق و… ، افغانستان هم عضوی از محور مقاومت است. امروز افغانستان وضعیت نقشآفرینی در مقاومت منطقه را دارد اما در شرایط فعلی با چالشهای داخلی مواجه است که باید برطرف شود.
کاظمی قمی خاطر نشان کرد: مجموعههایی مثل احمد مسعود که داعیه حمایت از مردم را دارند ترجیح اولشان بر گفتمان با طالبان برای رسیدن به توافق در حکومت است. چقدر احمد مسعود را به آمریکایی بودن متهم کردند. مگر ما قبول میکنیم. خیر. ضمن اینکه خود مقاومت افغانستان هم ترجیحش این است که با طالبان به توافقی برسد که حکومت فراگیر تشکیل شود.
این خبر تکمیل میشود.
منبع : ایسنا