یکی از عمده مشکلات دامدارن تهیه نهاده دامی برای خوراک دامهاست. دامداران در هر بازهای از زمان، درگیر مشکلات تهیه نهادههای دامی هستند و گاهی این مشکل چنان دامنهدار و سردرگمکننده میشود، که مدتی است برخی از دامداران عطای دامداری را به لقای آن بخشیده یا دامهای خود را روانه کشتارگاه کرده و یا بهصورت قاچاق از کشور خارج میکنند.یکی از تازهترین مشکلات دامداران در پی مشکلات پیشین، آزادشدن قیمت سبوس است که میتواند بر نحوه تنظیم بازار وافزایش قیمت شیرخام و درپی آن لبنیات تاثیر بسیاری داشته باشد. در تبصره ۱ این مصوبه آمده:«مقرر شد سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان قیمت بازار سبوس را در محاسبات شیرخام و سیار محصولات مشمول قیمتگذاری اعمال نماید.» نکته جالب در همین تبصره نخست نهفته است که نشان ازعدم شناخت و توجه اعضای جلسه نسبت به بخش تولیدِ دامپروری است و قیمت سبوس یارانهای را به یکباره به چندبرابر افزایش خواهد داد.وقتی گندم با نرخ مصوب تولید میشود و تعیین خرید تضمینی گندم یکی از چالشهای اصلی دولت و مجلس شده است، چرا سبوس آن که یک محصول جانبی پرمصرف در تغذیه گاوهای شیری است به یکباره باید از چرخه قیمتگذاری خارج شود. و اساسا چرا درحالیکه با تولید ۱۴ میلیون تنی گندم مواجهیم، قیمت سبوس آن باید با افزایش مواجه شود؟
سازمان حمایت از«مصرفکنندگان و تولیدکنندگان» قرار است قیمتگذاری را انجام دهد. با این حساب و به گفته دامداران معترض به آزادسازی قیمت سبوس، این سازمان، دقیقا در حال حمایت از کدام منافع «مصرفکننده» و «تولیدکننده» است؟
اتحادیه سراسری دامداران در نامهای به وزیر جهاد خواستار لغو آزادسازی قیمت سبوس شدهاند، زیرااین آزادسازی و باز گذاشتن دست تامینکننده و واردکننده و فروشنده در تعیین قیمت، هزینههای تولید شیرخام را بدون احتساب سود به کیلویی ۷۴۰۰ تومان افزایش داده و تولید را از صرفه اقتصادی خارج خواهد کرد؛ در این میان هم تولیدکننده و هم مصرفکننده هر دو متضرر خواهند شد، زیرا در صورت گرانی مجدد لبنیات، مصرفکننده همین مقدارکم خرید خود در زمینه لبنیات را حذف کرده و مواد خام لبنی روی دست تولیدکننده باقی خواهد ماند.
شاید وقت آن است که سازمان حمایت ازمصرفکنندگان و تولیدکنندگان و وزرای جهاد کشاورزی و صنعت و معدن و تجارت، که در جلسه آزادسازی قیمت سبوس حضور داشتند، مشخص کنند در کدام سوی ماجرا و به نفع چه کسانی، ایستادهاند.
منبع افرینش