به گفته «رضا اردکانیان» وزیر نیرو، تابستان پیش رو خشکترین تابستان در پنج دهه اخیر خواهد بود. او گفته که نگران افزایش تفاضا برای آب آشامیدنی است چرا که دولت توانایی تأمین بیوقفه آب در سطح کشور را ندارد.
نشریه «آسیا تایمز» در گزارشی با اشاره به جدی بودن کمآبی در ایران مینویسد: «مشهور است که مقامات هنگام مواجهه با مخالفتها و نارضایتیهای عمومی شدت و دامنه بحرانهای مختلفی که با آن مواجه هستند را کماهمیت جلوه میدهند. اکنون اما مقامهای ایرانی به شکلی غیرمعمول زنگ خطر را درباره بحران رو به گسترش کمآبی به صدا درآوردهاند؛ بحرانی که میتواند درگیریهای گستردهای را برای دسترسی به این منبع حیاتی در ایران ایجاد کند».
در اوت ۲۰۱۹ برابر با مرداد ۱۳۹۸ طبق جدیدترین برآورد «مؤسسه منابع جهان» در «اطلس خطرات آبی» ایران در رده چهارم بعد از قطر، رژیم اشغالگر صهیونیستی و لبنان در نزدیک شدن به «روز آخر» یعنی روزی که منابع آبی در آن ممکن است به پایان برسد، قرار دارد.
تنشهای اجتماعی ناشی از بحران آب
هماکنون بحرانهای زیستمحیطی و بهویژه موضوع آب حتی در بیان مقامات سیاسی نیز به موضوعی اصلی تبدیل شده است. چنانکه به گمان مسئولان در صورت تداوم بحران آب تا ۲۵ سال آینده، حدود ۵۰ میلیون نفر در ایران مجبور به مهاجرت خواهند شد و شرق و جنوب کشور در عمل خالی از سکنه خواهد شد.
در سالهای گذشته مردم آبادان و خرمشهر برای اعتراض به کمآبی و بحران آب شرب به خیابانهای شهر آمده بودند و گروهی از مردم برازجان در استان بوشهر بار دیگر فریاد اعتراض سر دادند.
درگیری گسترده مردم اصفهان بر سر انتقال آب به یزد با نیروهای انتظامی و مهاجرت گسترده از روستاها به کلانشهرها شاهد این مدعاست. موضوعی که مهرداد کرمی دادستان یاسوج به آن اشاره کرد و گفت: مسائل مرتبط با کمآبی و خشکسالی باعث شده موضوع آب به موضوعی امنیتی و حساس تبدیل شود.
هماکنون بحران کمآبی در استان کرمانشاه حاکی از این است که بیش از ۴۰۰ هزار نفر از جمعیت شهری و روستایی استان امسال در معرض تنش آبی قرار بگیرند.
گلایه نمایندگان مجلس از کمآبی
همچنین گلایه از «بحران آب» در حوزههای انتخابیه، به یکی از نطقهای ثابت نمایندگان مجلس تبدیل شده است؛ اردشیر مطهری در نشست علنی (چهارشنبه ۹ تیرماه ۱۴۰۰) مجلس شورای اسلامی گفت: «متأسفانه وزیر نیرو با هلی کوپتر به سرخه رفت تا شیر آب آشامیدنی این شهرستان را باز کند، اما گرمسار و آرادان ۵۰ سال است که آب شرب ندارند. چه فرقی بین مردم سرخه با گرمسار و آرادان وجود دارد؟ چرا رئیسجمهور تبعیض قائل میشود، لذا لازم است به این موضوع توجه شده و آب شرب این دو شهرستان تأمین شود».
نماینده مردم آستارا در مجلس با انتقاداز عملکرد وزارت نیرو در توزیع امکانات، تصریح کرد: «آب آشامیدنی در آستارا ۱۰ روز است که قطع شده و جمعیت ۲۰۰ هزار نفری مسافر و شهروند این شهر را تحت تاثیر قرار داده است؛ غلامرضا مرحبا در شرایط فعلی تنها بیمارستان آستارا آب نداشته و چیلرهای به خاطر نبود آب دچار مشکل شده اند و نوزادان و بیماران کرونایی و سایر بیماران در دمای بالای ۴۰ درجه در عذابند».
نماینده مردم خدابنده در مجلس با اشاره به مشکلات حوزه کشاورزی و کمبود آب، گفت: «۱۷۰ روستای خدابنده دچار تنش آبی است که با قطعی مکرر برق مشکلاتش تشدید شده است».
اکبر احمدپور، عضو مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی در مجلس با اشاره به مشکلات حوزه کشاورزی و دامپروری خواف و رشتخوار از کمبود آب به عنوان بلای جان کشاورزان نام برد.
بحران آب؛ بحرانی که قرار نیست مانند سایر مسائل به راحتی حل شود یا به باد فراموشی سپرده شود. ابعاد این بحران زندگی روزمره مردم را در برخواهد گرفت و اگر دیگر آبی برای کشاورزی یا آشامیدن وجود نداشته باشد، کمبود منابع غذایی از یک سو و بیکاری عده زیادی از افراد از سویی دیگر بلایی خانمانسوز خواهد بود.
واضح است که کمبود آب در آستانه تبدیلشدن به یک بحران جهانی آب است، اگر همچنان در این زمینه کاری انجام ندهیم، زندگی ما تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. اکنون زمان آن فرا رسیده است که کشورها اقداماتی ضرب الاجل برای حیات خود انجام دهند.