دکتر امیر امیری یکتا مدیر پروژه «شناسایی ژنهای مؤثر در ناباروری» پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی اظهار کرد: از دستاوردهای این پروژه تا به امروز شناسایی بیش از ۱۷ ژن و ورود بیش از نیمی از آنها در پنلهای تشخیصی برای بیماران است.
به گزارش رمز فردا و به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی، بازتاب تاثیرگذار دیدار برخی از محققان جوان جهاددانشگاهی با رهبر انقلاب در مستند غیررسمی سبب شد تا به مناسبت فرارسیدن چهل و یکمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی در گفتوگو با مدیران پروژههای فناورانهای که در این دیدار فعالیتهای خود را ارایه کردند، آخرین وضعیت طرحها را جویا شویم.
در همین راستا با دکتر امیر امیری یکتا دارای مدرک دکتری تخصصی در رشته ژنتیک پزشکی و مدیر پروژه «شناسایی ژنهای مؤثر در ناباروری» در پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی به گفتوگو نشستیم.
از چه زمانی فعالیت در جهاددانشگاهی را آغاز کردید؟
از سال ۱۳۸۶ در پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی مشغول به فعالیت هستم و بهعنوان عضو هیات علمی تمام وقت گروه ژنتیک پژوهشگاه رویان به طور فعال در زمینه ژنتیک پزشکی و بیوتکنولوژی کار میکنم. دکترای تخصصی خود را به طور مشترک در پژوهشگاه رویان و دانشگاه آلپ فرانسه در زمینه شناسایی ژنهای مرتبط با ناباروری انسان در سال ۲۰۱۷ به پایان رساندم.
در این مدت علاوه بر شناسایی و معرفی ژنهای عامل ناباروری، با استفاده از مدلهای مختلف سلولی و حیوانی، تاثیرات این ژنها را نیز مورد بررسی قرار دادهام. همچنین چندین پروژه در زمینه بیوتکنولوژی مانند تولید حیوانات تراریخته مزرعهای و تولید لاین سلولی نیز فعالیت داشته و دارم. تاکنون نتایج این تحقیقات را که حاصل همکاریهای علمی در سطوح ملی و بینالمللی است در مجلات معتبری مانند Nature Communications، The American Journal of Human Genetics و EMBO Molecular Medicine منتشر کردهام. همچنین در نگارش کتابهایی در زمینه ژنتیک، ژن درمانی و همچنین بیوتکنولوژی مشارکت داشتهام و چندین مورد ثبت اختراع و ثبت ژن توسط من و همکارانم صورت پذیرفته است. در حال حاضر تمرکز و علاقه تحقیقاتی من در زمینه مطالعه ژنومیکس بیماریها از جمله ناباروری و همچنین ویرایش ژنومی جهت تهیه مدلهای سلولی/ حیوانی و ژن درمانی است.
اجرای طرح فناورانهای را که در حضور رهبر انقلاب معرفی کردید از چه تاریخی آغاز شده است و هم اکنون در چه مرحلهای قرار دارد؟
این طرح با عنوان شناسایی ژنهای مؤثر در ناباروری، حاصل هشت سال تلاش تیم ما در گروههای ژنتیک و ناباروری مردان و زنان در پژوهشکده علوم تولید مثل پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی است. در حال حاضر در زمینه ناباروری مردان حدود ۴۰ ژن وارد پنلهای تشخیصی در دنیا شدهاند که میتوان گفت از دستاوردهای این پروژه تا به امروز شناسایی بیش از ۱۷ ژن و ورود بیش از نیمی از آنها در پنلهای تشخیصی برای بیماران است. انتظار میرود که با توجه به حجم گسترده ژنهای دخیل در فرایند اسپرماتوژنز (حدود ۲۰۰۰ ژن)، تحقیقات در این زمینه با سرعت و دقت بیشتری و همچنین در فنوتایپهای مختلف ادامه یابد که البته حمایت فکری و مالی متولیان تحقیقات علوم پزشکی کشور را نیز میطلبد.
اجرای این طرح فناورانه با درک کدام ضرورت در کشور توسط جهاددانشگاهی آغاز شد و به سرانجام رسیدن آن چه دستاورد و منابعی برای کشور خواهد داشت؟
ناباروری بسیاری از جنبههای زندگی انسان را تحت تاثیر قرار میدهد و با طیف گستردهای از فنوتیپ های ناهمگن، از ناهنجاریهای مادرزادی یا اکتسابی دستگاه ادراری، اختلالات غدد درون ریز و عوامل ایمنی شناختی گرفته تا نقص کمی و کیفی در اسپرماتوژنز همراه است. شناسایی ژنهای عامل ناباروری مردان برای افزایش درک بیولوژیکی ما از اساس مولکولی اسپرماتوژنز و باروری مردان و همچنین تنظیم آزمایشات ژنتیکی و ادامه تشخیص دقیق این اختلال بسیار مهم و ضروری است. در واقع، ما به طور مشخص روی شناسایی ژنهای عامل ناباروی در انسان تمرکز میکنیم.
ما در حال برنامه ریزی هستیم که ابتدا استراتژیهای شناسایی عوامل اصلی را بر اساس رویکردهای ترکیبی ژنومیکس و پروتئومیکس گسترش داده و سپس مدلهای حیوانی را برای تجزیه و تحلیل عملکردی عمیق مهمترین عوامل تاثیرگذار کاندید شده، تولید کنیم. ما معتقدیم که این برنامه تحقیقاتی منجر به درک عمیقی از دلایل ناباروری با کاربردهای مهم در مدیریت تشخیص و درمان ناباروری مردان در آینده خواهد شد.