نابودی تولید با توزیع قطرهچکانی نهادههای دامی
دولت با توزیع قطرهچکانی نهادههای دامی کمر به نابودی تولید در واپسین روزهای باقیمانده از عمر خود بسته است.
به گزارش رمز فردا ، افزایش قیمت هزینههای نهادههای دامی و مشقت تولیدکنندگان در تأمین خوراک دام و همچنین افزایش هزینه حملونقل منجر به افزایش قیمت تمامشده تولید و رسیدن تخممرغ به دست مصرفکنندگان شده است.
از سوی دیگر این افزایش قیمت منجر به افزایش برخی از محصولات دیگر که تولیدشان متکی به این محصول است خواهد شد. از اینرو به عقیده برخی از کارشناسان بازار کشش این افزایش قیمت را نخواهد داشت.
همچنین افت کیفیت نهاده تولیدی منجر به کاهش تولید و تأثیر منفی بر میزان تولید مرغداران تخمگذار گذاشته و تحویل نهادههای دامی با تأخیر چند هفتهای صورت میگیرد.
بازار تحمل گرانی تخم مرغ را ندارد
ناصر نبیپور در این رابطه میگوید وزارت جهاد کشاورزی با قیمت ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان برای هر کیلو تخم مرغ درب مرغداری موافقت کرده، ولی این قیمت هنوز به صورت رسمی اعلام نشده است.
وی با بیان اینکه قیمت تمامشده تخم مرغ برای مرغداران بیش از ۱۸ هزار تومان است، میافزاید به دلیل اینکه بازار کشش ندارد میانگین قیمت هر کیلو تخم مرغ درب مرغداریها ۱۶ هزار و۵۰۰ تا ۱۶ هزار و۶۰۰ تومان است.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران معتقد است قیمت مصوب هر کیلو تخم مرغ در آذرماه سال ۱۳۹۹، ۱۴هزار تومان بود که حدود یک ماه پیش معاونت امور دام وزارت جهادکشاورزی و معاونت توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی با قیمت ۱۷ هزار و۳۰۰ تومان موافقت کردند ولی به دلیل اینکه قرار است دولت عوض شود هنوز به صورت رسمی اعلام نشده است.
به گفته نبیپور در ارسال نهادههای دولتی تأخیر زیادی وجود دارد؛ به طوری که نهادهای که باید یک هفته تا ۱۰ روز به دست مرغدار برسد بعضاً دو تا سه ماه طول میکشد. در این مدت مرغدار مجبور است نهادههای مورد نیاز خود را از بازار آزاد خریداری کند.
وی میگوید در حقیقت میتوان گفت نهاده وجود دارد ولی بارگیری و ارسال آن با تاخیر است. در نهایت مرغدار باید دو بار هزینه کند. یک بار برای دریافت نهاده دولتی در سامانه بازارگاه و دیگری در بازار آزاد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار معتقد است بنا بر آمار، قیمت تمامشده نسبت به سال قبل ۱۴۰ درصد افزایش یافته است. به عنوان مثال سال گذشته قیمت مرغ پولت حداکثر ۳۲ هزار تومان بود که امروز به ۷۰ هزار تومان رسیده است که این موضوع در کنار افزایش ۱۴۰ درصدی قیمت جوجه، نرخ تمامشده تولید را بسیار افزایش داده است.
نبیپور با بیان اینکه از روند کاهشی تولید تخم مرغ دی ماه سال گذشته خبر داد و میگوید گرچه برآورد میشد که طی ماههای تیر و مرداد، تعداد جوجه ریزی افزایش یابد، اما به علت اینکه مرغ مادر از خارج وارد میشود، تولید صرفه اقتصادی ندارد، این موضوع اتفاق نیفتاده است.
به گفته وی تولید روزانه ۲ هزار و ۶۰۰ تا ۲ هزار و ۷۰۰ تن تخم مرغ واقعیت ندارد، تولید تخم مرغ خطی است و پیشبینی میشود که تا اواخر بهمن و اسفند مشکل تولید داشته باشیم.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار همچنین قیمت تخم مرغ را تابع عرضه و تقاضا دانست و میافزاید گرانی تخم مرغ هیچ ارتباطی به مرغدار ندارد و دولت اجازه داده که ماهانه ۱۰ میلیون مرغ تو لک رود تا در ۶ ماهه دوم بازار تخممرغ متشنج شود.
نبیپور با بیان اینکه صادرات تخم مرغ کماکان ممنوع است، گفت: بنا بر آمار امسال ۶۰ هزار تن تخم مرغ به بازارهای هدف صادر شده که طی ۲ تا ۳ ماه اخیر دولت برای تنظیم بازار داخل، صادرات تخم مرغ را متوقف کرده است.
وی در واکنش به عدم بارگیری نهاده و توزیع به مرغدار ابراز گلایه کرد که در شرایط فعلی نهاده در بنادر موجود است، اما کامیون نیست و از طرفی پشتیبانی امور دام رأی تخلیه بار خود، اجازه تخلیه به واردکنندگان را نمیدهد که این امر فاجعه است؛ چرا که مرغدار ناچار به تأمین نهاده از بازار آزاد با قیمتهای بالاست که این امر در هزینه تمام شده تولید تأثیر بسزایی دارد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران در واکنش به مشکلات سامانه بازارگاه میگوید علیرغم گذشت ۲ ماه از خرید نهاده توسط مرغداران از سامانه بازارگاه، اما هنوز ذرت و کنجاله در اختیار مرغدار قرار نگرفته است، ضمن آنکه کیفیت نهادههای تولیدی تعریفی ندارد.
بهنظر میرسد که دولت با توزیع قطرهچکانی نهادههای دامی کمر به نابودی تولید در واپسین روزهای باقی مانده از عمر خود رسیده است، تا دولت سیزدهم را با چالش کمبود تخممرغ نیز علاوه بر هزاران چالش عدیده دیگر مواجه کند.
منبع : خبر گزاری آنا