بی شک “خشکسالی” یکی از تلخترین بحرانهایی است که هر کشور میتواند با آن مواجه شود. هر ساله این موضوع با کاهش بارشها، افزایش دمای هوا، استفاده بیرویه از منابع آب زیرزمینی و کم شدن آب ذخیره پشت سدها در حال پررنگتر شدن است. تغییرات اقلیمی و برخی بحرانهای آب و هوایی در حال گرم کردن کره زمین هستند و ساکنان مناطق مختلف کره زمین در حال تجربه دماهای بیسابقهای هستند. بشر سالهاست با مشکل بزرگی به نام گرمایش جهانی رو به روست که هر لحظه زندگی بر روی سیاره زمین را به مخاطره میاندازد. این بحران تاثیرات نامطلوب بسیاری بر زندگی گیاهان، جانوران و در نهایت انسان خواهد گذاشت.
به گزارش رمز فردا، خشکسالی یکی از مهمترین مخاطرات جوی و پدیدهای آرام و خزنده است که به مرور زمان افزایش مییابد و ناگهان به یک بلای طبیعی تبدیل میشود. در این زمان که افزایش دما و کاهش بارش سبب خشکسالی در بسیاری از نواحی جهان شده است شاید بشر بتواند با کمک فناوری و انجام کاری متفاوت مانند “بارورسازی ابرها” بر این مشکل غلبه کند.
شاید تا چندین سال پیش رانندگی و قدم زدن در هوای بارانی برای مردم کشور گرم و خشکی مانند امارات متحده عربی که حتی در فصول سرد سال نیز کم بارش است، یک رویا بود اما اکنون این کشور با به کار گیری پیشرفتهترین ابزارها و فناوریها رویای خود را محقق ساخته و شرایط را به نوعی مدیریت کرده که حتی در صورت خشکسالی و دمای بالای هوا نیز میتوانند شاهد بارندگی باشند. آنها اخیرا از پهپادها و هواپیماهای بدون سرنشین برای کنترل آب و هوای شهر دوبی استفاده کردهاند.
بارورسازی ابرها چیست؟
ابرها از قطرات ریز آب یا کریستالهای یخ تشکیل شدهاند که اینها نیز هنگامیکه بخار آب در جو سرد شده و در اطراف ذرهای از گرد و خاک یا نمک متراکم میشود، تشکیل میشوند. بدون این ذرات که به عنوان هستههای تقطیر شناخته میشوند، قطرات باران یا دانههای برف تشکیل نمیشوند و در نتیجه بارش رخ نمیدهد.
بارورسازی ابرها یک روش تعدیل کنند آب و هوا است که طی آن با افزودن هستههای تقطیر به جو، توانایی ابرها در تولید باران یا برف افزایش یافته و شرایط لازم برای تشکیل دانههای برف یا قطرات باران فراهم میشود. پس از بارور شدن ابرها، فرایند بارش به زمین رخ میدهد.
نگاهی به تاریخچه بارورسازی ابرها
“وینسنت شفر”(Vincent Schaefer) یکی از محققان شرکت آمریکایی جنرال الکتریک نخستین کسی بود که آزمایشهای بارورسازی ابرها را در دهه ۱۹۴۰ انجام داد. بیشتر کارهای شفر در طول و پس از جنگ جهانی دوم بر جلوگیری از یخ زدگی هواپیماها در هوا متمرکز بود. بنابراین او یک فریزر خانگی مخصوص طراحی کرد تا به او در درک بهتر نحوه شکل گیری یخ در داخل ابرها کمک کند.
پس از آن شفر یک روز وارد آزمایشگاه شد و متوجه شد که فریزر او خاموش شده است. وی به امید سرد کردن هرچه سریعتر آن، یک تکه یخ خشک را داخلش قرار داد و سپس ابری از بلورهای یخ درخشان فوراً در هوا شکل گرفت.
نگاهی به سه روش باروسازی ابرها
سه روش بارورسازی ابر وجود دارد که این روشها تا حدی موثر بودهاند. یکی از آنها روش بارورسازی استاتیک(Static seeding) است که شامل پخش یدید نقره در ابرها است. این روش باعث میشود ابرها در پراکندگی آب موثرتر عمل کنند.
روش بارورسازی ابر داینامیک(Dynamic cloud seeding) است که در آن عمدتا جریانهای عمودی هوا افزایش مییابد. و روش بارورسازی نم بینی(Hygroscopic seeding) است که طی آن نمکها را در قسمت زیرین ابر پراکنده میکنند و وقتی آب به آنها میپیوندد اندازه آنها افزایش یافته و بارش رخ میدهد.
فواید و معایب بارورسازی ابرها
روش بارورسازی ابرها مزایا و معایبی نیز دارد که باید پیش از شروع انجام این کار از آنها آگاه بود. فواید و معایب این امر را به طور خلاصه در ادامه گفتهایم.
فواید
۱. بارورسازی ابر میتواند زمین را برای زندگی مکانی مناسبتر سازد
۲. تلاش برای بارورسازی ابر میتواند به تولید بارش بیشتر کمک کند
۳. این کار به تنظیم الگوهای آب و هوا در مکانهای خاص کمک میکند
۴. بارورسازی ابرها سبب بهبودی اوضاع اقتصادی نیز میشود
۵. میتوانیم از بارورسازی ابر برای کاهش تاثیر خشکسالی استفاده کنیم
معایب
۱. برای انجام باروسازی ابرها باید شرایط جوی خاصی وجود داشته باشد
۲. اثربخشی بارورسازی ابرها هنوز در دست بررسی است
۳. بارورسازی ابرها عملیاتی هزینه بر است
۴. این کار میتواند الگوهای آب و هوایی در مناطق دیگر را تغییر دهد
۵. بارورسازی ابرها میتواند سبب مشکلاتی مانند سیل شود
استقبال کشورهای مختلف از این روش
نتیجهگیری
هر چه منابع آب یک کشور بیشتر باشد، آن کشور فرصتهای بیشتری برای دستیابی به موفقیت روز افزون در بخش کشاورزی و صنعت خود دارد. بنابراین بررسی دقیق روش بارورسازی ابرها و انجام آن در صحیحترین حالت و با درنظر گرفتن تمامی شرایط میتواند راهی مناسب برای در امان ماندن از خشکسالی باشد.
در این ویدیو نیز افراد به معرفی ابزاری به نام “AHOGS” که در فرایند بارورسازی ابرها استفاده میشود، پرداختهاند. در این ویدیو میتوان به طور کامل مشاهده کرد که آنها چگونه و با کمک چه ابزاری عملیات بارورسازی ابرها را در شهرستان سانتا باربارا، کالیفرنیا انجام میدهند. در ادامه نیز نشان داده شده که چگونه امارات متحده عربی که یکی از خشکترین کشورهای کره زمین است چگونه با کمک این فناوری و سرمایه گذاری در این زمینه بر مشکلات خود غلبه کرده است.