پنج شنبه , آذر ۱ ۱۴۰۳

محک/ واکسیناسیون؛ معضل روز

چند بار در ستون محک درباره واکسن و واکسیناسیون مطالبی نوشته شد و خوانندگان این ستون از نقد و بررسی منصفانه «محک» اعلام رضایت کردند. باورم این است که مطبوعات و رسانه‌ها اگرچه وظایفی متعدد دارند، اما اصلی‌ترین و مهمترین مسئولیت آنها این است که پل ارتباطی سالم میان مردم و مسئولان باشند که خدا کند چنین باشد!از آغاز شیوع کرونا در ایران به جای برنامه‌ریزی و اجرای منسجم دچار پراکنده کاری و تا حدودی «ندانم کاری» و البته انتخاب شیوه «آزمون و خطا» شدیم! در حالی که از همان آغاز باید می‌دانستیم که کرونا اگر برای عده‌ای محمل «سیاست‌زدگی» شده است، مسأله مرگ و زندگی شهروندان در همه اقشار و سطوح جامعه و کشور است. انتخاب شیوه «آزمون و خطا» اگر چه به خودی خود نشانه دستپاچگی است، اما در بسیاری از مشکلات کشوری و اجتماعی از آغاز تشکیل جمهوری اسلامی تاکنون (البته با مقیاس کمتری) همچنان ادامه دارد و خسارت‌های آن را مردم می‌پردازند! در مورد کرونا انتخاب همین شیوه موجب شد به جای الگو برداری از دیگر کشورهایی که خیلی فوری و زودتر از ما وارد عرصه اقدام همه جانبه شدند، از کنترل بیماری عقب بمانیم و مردم عزیزان خود را، فوج، فوج از دست بدهند. کرونا مدت‌ها آرام و بی‌سروصدا قربانی گرفت و هنوز هم‌چنین است، اما دریغ از عذرخواهی مسئولان طراز بالای کشور از مردم که رنج آنها را با یک جمله « ازهمه معذرت می‌خواهیم» التیام دهند! و هنوز هم کم و بیش همین روال ادامه دارد! در نگاه به همین تجربه حتی نتوانستیم، دشمنی‌ها علیه ملت ایران از سوی قدرت‌های استکباری حاکم را به درستی تبیین و اطلاع‌رسانی کنیم که تحریم وسایل پزشکی، بهداشتی و به ویژه دارویی تا امروز نیز ادامه دارد! ما در جهان «عدالت مدار» زیست نمی‌کنیم.

جهان، جهان حفظ منافع برتر از سوی همه قدرت‌های حاکم است! بگذریم…

***

امروز در حالی که از سوی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا به مردم اطلاع‌داده شده است«… مردم نگران کمبود واکسن نباشند، افراد جامانده هم واکسینه می‌شوند.» اما همچنان هم ضعف اطلاع‌رسانی به موقع وجود دارد و روال واکسیناسیون دچار آشفتگی و روند کند تزریق است!

خبرنگار یکی از روزنامه‌های صبح تهران گزارش کرده است:‌« تعداد شهرهای قرمز کرونایی کشور تا هفته گذشته ۲۲ مورد بود. اما به دلیل وخامت اوضاع در روزهای قبل این عدد به ۳۲ شهر رسیده است. یزد، فارس، تهران و ایلام مانند هرمزگان، کرمان، سیستان و بلوچستان و بوشهر قرمز شده‌اند و وضعیت در اصفهان، خراسان جنوبی، خوزستان، لرستان، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، مازندران و مرکزی افزایشی است. شرایط شکننده است و انتقال بیماری از نوار جنوبی به مرکز و بخش‌های شمالی‌تر، کار را وخیم کرده است. هر یک از این استان‌ها ممکن است به راحتی وارد شرایط قرمز شوند و فاجعه افزایش آمار مرگ و میر ناشی از کرونا دوباره دامنگیر مردم شود! زنگ خطر موج پنجم به صدا درآمده و پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری از ورود کشور به این «موج جدید» خبر داده است.

خبرنگار دیگری از همین روزنامه گزارش داده است: روزانه بیش از ۱۰۰ نفر در کشور جانشان را در اثر کرونا از دست می‌دهند و بالای ۱۰ هزار مورد رسمی ابتلا ثبت می‌شود، روندی که حالا صعودی شده و با قرمز شدن وضعیت ۵ استان جنوبی، در حال پیشروی است. مسئولان نظام سلامت وعده واکسیناسیون تمامی ایرانیان را تا پایان سال می‌دهند، در حالی که فعالان همین حوزه با انتقاد از روند نامناسب واکسیناسیون، معتقدند وزارت بهداشت نمی‌تواند به تنهایی دست به چنین اقدامی بزند و تأکید می‌کنند اگر سازوکارها تغییر نکند، همان ماجرایی که برای سالمندان در هفته‌‌های اخیر در حال رخ دادن است، در واکسیناسیون عمومی و در گروه‌های سنی دیگر با شدت بیشتری تکرار می‌شود. واکسیناسیون در کشور، روند بسیار کندی دارد. تا به حال دلیل سرعت پایین در تزریق واکسن را محقق نشدن وعده‌ کشورهای سازنده واکسن در ارسال محموله‌ها و نبود واکسن در دنیا و… اعلام می‌کردند، اما با صدور مجوز مصرف اضطراری برای واکسن ایرانی، تمرکز از واردات واکسن برداشته شد و حالا گفته می‌شود واکسیناسیون با واکسن ایرانی صورت می‌گیرد. تا جایی که علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا روز گذشته اعلام کرد با همین واکسن‌های ایرانی، تلاش می‌شود تا پایان سال، تمامی گروه‌های هدف، حداقل یک دُز واکسن را دریافت کنند. او این وعده را هم داد که در ماه‌های آینده، بیش از ۷ تا ۸ میلیون دُز به صورت ماهانه، واکسن داخلی در اختیار قرار داده شود و در کنار آن هم واکسن خارجی وارد شود. رئیسی، در حالی بر تسریع در روند واکسیناسیون در ماه‌های آینده تأکید می‌کند که واکسن کوو ایران برکت، به عنوان تنها واکسن مجوزدار ایرانی برای مصرف عمومی، در هفته‌های اخیر، کمی بیش از یک میلیون دُز تولید شده است. همه این‌ها در شرایطی است که با گذشت بیش از ۴ ماه از شروع واکسیناسیون در کشور، براساس آخرین اعلام وزارت بهداشت، تاکنون ۵ میلیون و ۶۱۳ هزار و ۱۴۰ دُز واکسن تزریق شده است؛ «دُز» به معنی «نفر» نیست، زیرا هر نفر، برای کامل شدن پروسه واکسینه شدن، باید ۲ دُز واکسن دریافت کند. بنابراین اگر هر ۲ دُز ، معادل یک نفر در نظر گرفته شود، تعداد افراد واکسینه شده ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر خواهد بود؛ یعنی ۵ر۳درصد از جمعیت کل کشور. این در حالی است که سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، اعلام می‌کند قرار است برای جمعیت باقی‌ مانده که نزدیک به ۷۷ میلیون نفر هستند، طی ۸ ماه آینده واکسن تزریق شود، اتفاقی که باتوجه به ظرفیت‌های کشور در بخش سلامت و همچنین نگاهی به وضعیت واکسیناسیون در ماه‌های گذشته، آشفتگی‌ها و بی‌برنامگی‌ها، بسیار دور از ذهن است!»

براساس گزارش منتشر شده، قرار بود «چین» ۱۰ میلیون دُز تا پایان بهار به ایران واکسن بدهد که فقط ۳ میلیون و ۶۵۰ هزار دُز آن تاکنون محقق شده است و روسیه براساس تعهدی که با ایران امضاء کرد، قرار بود ۲ میلیون دُز در مرحله بعد تا سقف ۶۰ میلیون دُز واکسن «اسپوتنیک وی» در اختیار ایران قرار دهد، اما تاکنون ۹۲۰ هزار دُز واکسن در اختیار ایران قرار داده است. هند از تعهد ۲ میلیون دُز فقط ۱۲۵ هزار دُز فرستاده است و «کواکس» هم به ایران وعده داده بود ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دُز در اختیار قرار دهد که فقط ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار دُز برای ایران

فرستاد.

آقای روحانی، آقای رئیسی باور کنید فوری‌ترین مشکل مردم و موضوع روز، همچنان واکسن و روال واکسیناسیون است. تا دیرتر نشده اقدام عاجل کنید. مردم فریاد می‌زنند:به عمل کار برآید به «سخندانی» ـ بخوانید «سخنرانی» ـ نیست!

ابوالقاسم قاسم زاده

این مطالب را نیز ببینید!

رای برای تغییر یک سرنوشت مبهم

زمان بسیار کمی تا انتخابات مانده است و من ناامیدتر و دلگیر تر از همیشه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *