خبری که عباس صادق زاده مدیرکل بهزیستی استان کرمان آن را اعلام میکند و میگوید باورش برای خیلی ها سخت است که یک پزشک با هدف زیبایی و لاغری سرنوشت و آتیه زندگی و سلامتش را اینچنین به دست آرایشگری بدهد که با استفاده از مواد روانگردان صنعتی این روزها سبب بروز مشکلاتش شود اما متاسفانه حقیقت دارد و نه تنها او بلکه اگرچه عمومیت زیاد ندارد اما سایر اقشار نخبه جامعه هم هستند و بوده اند که دچار چنین مشکلاتی شده اند از جمله آنطور که صادق زاده نقل میکند یکی از دبیران شناخته شده ریاضی کرمان نیز قبلا دچار همین مشکل شده بود.
زنگ خطر اعتیاد زنان
وی که تاکید دارد از طریق آگاه سازی جامعه بسیاری از مشکلات و آسیب های اجتماعی قابلیت حل دارد معتقد است: در حوزه های اجتماعی متاسفانه هنوز مردم از بسیاری از مسائل مهم بی اطلاع هستند و این مهم منجر به اتفاقات بعدی درحوزه آسیب های اجتماعی میشود.
صادق زاده ادامه داد: ممکن است سواد سیاسی و مطالبه گری مردم در این بخش طی سال های گذشته رشد زیادتری کرده باشد اما در حوزه مسائل اجتماعی هنوز بخش قابل تاملی از جامعه یا از مسائل مهم اجتماعی بی اطلاع هستند یا دانش و اطلاعاتشان در حوزه رفتاری به کمک آنان در زندگی نیامده است و همین سبب می شود هرسال بر میزان آسیب های اجتماعی افزوده شود.
وی توضیح داد: در حوزه اعتیاد به طور مثال تاکنون اعتیاد بین بانوان کم بود اما طی چند سال اخیر اعتیاد بویژه بین بانوان جوان افزایش یافته و هنگامی که علت را واکاوی می کنیم به موضوعات قابل تاملی برمی خوریم.
تبلیغ زیبایی چهره، تناسب اندام و ورزیدگی
مدیرکل بهزیستی کرمان گفت: نتایج مطالعات و پژوهشهای ما در تماس مستقیم با بانوان معتاد بویژه بانوان جوان نشان می دهد که دلایل ابتدایی این پدیده، تمایل آنان به زیبایی چهره، تناسب اندام و ورزیدگی است که سبب ساز اقداماتی شده که در نهایت به اعتیادشان انجامیده است.
وی افزود: برخی از این افراد حتی خودشان از این زاویه نگاه نکرده اند و نمی کنند که دچار اعتیاد شده اند و هنگامی که به آنان می گوییم معتاد هستند، ابتدا قبول نمی کنند؛ درصورتی که واقعیت امروز مراکز ترک اعتیاد چیز دیگری می گوید و نشان می دهد که این افراد معتاد شده اند و گرفتار.
نقش مهم آرایشگران زنانه
صادق زاده فرآیند و چگونگی ابتلای زنان به اعتیاد را اینگونه شرح می دهد: بخش عمده این زنان در آرایشگاه ها با انواع مواد و داروهای روانگردان و تبلیغاتی مثل رفع چروک صورت و لاغری آشنا می شوند؛ حال آنکه در نتیجه کارکرد کم عناصر گوارشی و کاهش اشتها به علت مصرف آن داروهاست که ممکن است به دنبال خود لاغرشدن را داشته باشد اما بعدها اثرات مخرب، خودشان را نشان می دهند.
وی افزود: برخی زنان معتاد در مصاحبه با کارشناسان بهزیستی گفته اند که برای صاف تر شدن پوست صورت و لاغری و از روی ناآگاهی به آرایشگران اعتماد کرده اند و معتاد به مصرف روانگردان شده اند؛ برخی آرایشگران توصیه و تاکید می کنند که یکسال این مواد باید مصرف شود.
دیگر دلایل گرایش به روانگردان
مدیرکل بهزیستی استان کرمان البته به نکات دیگری هم درباره دلایل جذب بانوان به این داروها اشاره کرد؛ وی توضیح داد: یکی دیگر از دلایل مهم گرایش بانوان بخصوص دانشجویان به مواد محرک، انرژی و تمرکز کاذب کوتاه مدت و بیخوابی است. از دلایل مهم دیگر مصرف موادصنعتی محرک متأسفانه افزایش بیماری های روانپزشکی بین بانوان جوان از جمله افسردگی و اضطراب است که برای مواجهه علمی با این بیماری در وهله اول پیشگیری اهمیت دارد که مهمترین ابزار آن نیز افزایش دانش و ارتقای آگاهی از سنین پایین خواهد بود. حساس سازی جامعه با هدف بهره مند شدن از هرگونه خدمات بهداشتی و درمانی از مراکز ذیصلاح و معتبر طلب مشاوره و راهنمایی باید انجام شود.
روابط جنسی خارج از چارچوب و کارتن خوابی
مدیرکل بهزیستی استان کرمان در ادامه تشریح تبعات مصرف این روانگردان و اعتیاد بانوان و تاثیرات آن در دیگر بخش های زندگی زنان گفت: متاسفانه در حوزه زنان آسیبهای ناشی از اعتیاد بسیار زیانبار است؛ در یک پژوهش بین ۱۰۰ نفر از زنانی که در مراکز ما درمان میشدند هر ۱۰۰ نفر روابط خارج از عرف (جنسی) علاوه بر اعتیاد داشتند و نکته جالب اینکه ۹۴ نفر از این تعداد گفتند هیچ حس لذتجویی جنسی نداشتند بلکه تنها برای تامین مواد یا شرکت در دورهمی محفلی و مصرف مواد به این روابط روی آورده بودند.
وی با بیان اینکه این رفتارها چارچوب و بنیان خانواده را نیز دچار فروپاشی و نیز سایر مشکلات مانند بیکاری، طردشدگی از خانواده و کارتن خوابی ایجاد می کند تصریح کرد: در بین زنانی که از محل آرایشگاهها شروع به مصرف کردهاند، پزشکی را می شناسیم که در آرایشگاه برای او تجویز کردند این مواد برای لاغری و شادابی پوست خوب است و بعد از مصرف لاغرتر شده بود اما ادامه مصرف سبب شد نتواند آن را کنار بگذارد و در حال حاضر کارتن خواب شده و زندگیش را از دست داده است.
صادق زاده مورد دیگری را مثال زد و توضیح داد: با یکی دیگر از زنان دچار اعتیاد برخورد داشتیم که کارتن خواب شده بود و زمانی که با وی صحبت کردیم فهمیدیم معلم ریاضی دبیرستان های کرمان بوده است. وقتی او را یافتیم از بچه و همسرش هم خبر نداشت و می گفت: شما برای ترک حریف من نمی شوید؛ ۲ سال در کوچه و خیابان هستم؛ باید دو سال مرا یکجا نگه دارید که ترک کنم چون ۲۰ بار ترک کرده ام اما نشد.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان که برای تبریک روز خبرنگار (۱۷ مرداد) در هفته جاری به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان کرمان آمده بود و این سخنان را بیان می کرد معتقد است حتی حداقل های اطلاع رسانی از طریق رسانه ها بسیار می تواند در آگاهی بخشی جامعه موثر باشد.