سه شنبه , آذر ۱۳ ۱۴۰۳

مناقشه بر سر قیمت‌گذاری واکسن تولید داخل!


چندی پیش در حالی‌که واردات واکسن به کشور با مشکل مواجه شده بود، پیشنهاد ورود بخش خصوصی به واردات واکسن را ارائه داد، درپی این طرح، شائبه فروشی‌بودن واکسن‌های وارد شده توسط بخش خصوصی پیش آمدکه البته تکذیب شد؛ وزارت بهداشت اعلام کرد واکسن‌های وارد شده توسط بخش خصوصی را خریده و رایگان به مردم تزریق خواهد کرد.
اما اکنون با نهایی‌شدن تولید واکسن داخلی، خبر از قیمت‌گذاری این واکسن می‌رسد؛ واکسن تولید داخل، قرار نیست به رایگان در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد و وزارت بهداشت باید برای واکسن تولید داخل هم، پول بپردازد! آن‌هم قیمتی تقریبا هم ارز با قیمت واکسن‌های وارداتی. معاون وزیر بهداشت می‌گوید تنها یکی از واکسن‌های خارجی است که به دلیل مقیاس بالای تولید قیمت ارزانی دارد:«ما بر اساس ارز نیمایی واکسن‌های داخلی را قیمت‌گذاری می‌کنیم. قیمت همه واکسن‌های ایرانی در همین محدوده است و خیلی متفاوت نخواهد بود و تهیه واکسن از مسیر واردات با ارز، شاید ارزان‌تر باشد. » رئیس سازمان غذا و دارو، قیمت واکسن برکت ساخت ایران را ۲۰۰ هزار تومان اعلام کرده است.به گفته وی:«۲۰۰ هزار تومان برای محصول‌‌های‌تکی که با این زحمت و پشتوانه علمی تولید می‌شود، در مقایسه با قیمت واکسن‌ سایر کشورها عدد بالایی نیست.»
اما پرسش این است که آیا وزارت بهداشت در حالی‌که واکسن‌های وارداتی را ارزان‌تر می‌خرد، وارد چنین معامله‌ای خواهد شد؟
برای قضاوت در خصوص قیمت، حداقل باید اطلاعاتی از میزان کارایی واکسن برکت داشت؛ درحالی‌که اطلاعات منتشرشده از برکت قابل استناد نهایی نیست. در کل می‌توان گفت قیمت کوو ایران برکت حول‌وحوش قیمت سایر واکسن‌ها انتخاب شده و در این میان واکسن‌هایی همچون آسترازنکا و بهارات به‌طور قابل توجهی ارزان‌تر هستند. با این‌حال بسیاری انتظار داشتند واکسن ایرانی حداقل از واکسن‌های خارجی ارزان‌تر باشد.
اما نکته بسیار مهم‌تر آن‌که برکت هنوز نتایج هیچ‌کدام از فازهای آزمایش انسانی را برای عموم منتشر نکرده. در حالی‌که سایر واکسن‌هایی که به‌صورت اضطراری تائیدیه گرفته‌اند، حداقل اطلاعات مربوط به فازهای اول و دوم کارآزمایی بالینی را منتشر کرده بودند. به همین خاطرنگرانی‌هایی در خصوص امن بودن آن هم وجود دارد، مگر این‎که گزارش‎های مربوطه منتشرشده و در اختیار عموم قرار گیرد.

این مطالب را نیز ببینید!

سویه خطرناک‌تر «آبله میمونی» تاکنون در چه کشورهایی شناسایی شده است؟

سازمان جهانی بهداشت (WHO) با توجه به شیوع بیماری آبله میمونی در جمهوری دموکراتیک کنگو …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *